600 diák kap ösztöndíjat az MNB-től

Vágólapra másolva!
Huszonöt magyarországi felsőoktatási intézmény közel 600 hallgatója vehette át ünnepélyes keretek között a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Kiválósági Ösztöndíjat. A 2016-ban életre hívott program ösztöndíjában a jegybank tevékenységéhez kapcsolódó gazdaságtudományi képzésben részt vevő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók részesülhetnek.
Vágólapra másolva!

A 2023/2024-es tanévben immár nyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyar Nemzeti Bank a Kiválósági ösztöndíjprogramját, amelynek keretében idén közel 600 kiválósági ösztöndíjas hallgató vehette át oklevelét a Budapest Kongresszusi Központban megrendezett ünnepségen. Az eseményen a hallgatók mellett a jegybank vezetői, az ösztöndíjprogramban részt vevő egyetemek rektorai és intézményi kapcsolattartói vettek részt.

Az eseményt Virág Barnabás, az MNB Monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke nyitotta meg, aki XXI.század: A digitalizáció és a kreativitás új korszaka című előadásában bemutatta a világban jelen lévő megatrendeket, kiemelt figyelemmel a klímaváltozásra és a zöld átállásra. Prezentációjában az MNB alelnöke kitért a karbonsemleges átállás kihívásaira és lehetőségeire, valamint beszélt a mesterséges intelligencia térhódításáról is.

A nyitó előadást követően Kandrács Csaba, az MNB Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke A Zöld pénzügyek jelene és jövője című szakmai előadásában ismertette az emberiség előtt álló fenntarthatósági kihívásokat és ezek gazdaságra gyakorolt hatását, majd beszélt az MNB zöld tevékenységéről és a zöld pénzügyi termékekről is. Kuti Zsolt, a jegybank Monetáris politikáért, pénzügyi elemzésekért és statisztikáért felelős ügyvezető igazgatója pedig A jövő pénzügyei – avagy van a mai pénzügyi rendszernek jövője? címmel a jövő fizetőeszközeiről, a lehetséges fizetési módokról, a jövő bankjáról tartott előadást.

A Kiválósági Ösztöndíj pályázatokat minden évben az egyetemek írják ki és odaítélésükről bíráló bizottság dönt. A beérkezett pályázatok értékelésekor a felsőoktatási intézmény 50 %-ban a tanulmányi teljesítményt, 40 %-ban a tudományos tevékenységet (publikáció, tudományos diákköri dolgozat, nemzetközi és hazai versenyeken való részvétel és szakkollégiumi tevékenység), 10 %-os arányban a közéleti, közösségi tevékenységet veszi figyelembe.

Az ösztöndíj 10 hónapra szól, az egy főre eső havi támogatási összeg pedig 50.000 forint.

Kiválósági ösztöndíjban a Magyar Nemzeti Bank tevékenységéhez kapcsolódó magyar és idegen nyelvű gazdaságtudományi alap-, és mesterképzési szakokon, osztatlan képzéseken kiemelkedő tanulmányi-, tudományos- és közösségi teljesítményt nyújtó nappali munkarendű, állami ösztöndíjas és önköltséges hallgatóknak képzési szintenként maximum 3-3 százaléka részesülhet. Az Ösztöndíjprogramban jelenleg 25 felsőoktatási intézmény vesz részt.