Kormány

Elfogadta éves jelentését a Korrupcióellenes Munkacsoport

A K-Monitor és a Transparency International különjelentést is közzétett a KEMCS eddigi munkájának értékeléséről.

2024.03.15 08:27MTI

Elfogadta második éves jelentését a Korrupcióellenes Munkacsoport (KEMCS), amely tíz állami és tíz civil szervezetet képviselő tagból áll. A 2023-as évet elemző dokumentumra 17 tag szavazott igennel, három nemmel, utóbbiak a munkacsoport civil tagjai közé tartoznak - közölte az Integritás Hatóság (IH).

A tájékoztatás szerint a jelentés 18 konszenzusos javaslatot, valamint tíz nem konszenzusos, csak civilek által támogatott javaslatot tartalmaz. Két civil tag, a K-Monitor és a Transparency International különjelentést is közzétett a KEMCS eddigi munkájának értékeléséről, amelyet Katus Eszter (Átlátszó.hu), Kutasi Gábor (Magyar Közgazdasági Társaság), Várady Szilvia, Hegedűs Mihály és Sándor Tamás tag is támogatott.

A közlemény idézi Várady Szilviát, a KEMCS civil alelnökét, aki azt mondta: ugyan a 2022. évre vonatkozó jelentésükben foglalt javaslatok egy része megvalósult vagy megvalósulása folyamatban van, azonban a komolyabb horderejű javaslatok megvalósítása érdekében nem történt kormányzati intézkedés.

Hozzátette: a most elfogadott, 2023. évre vonatkozó jelentésük civil oldali javaslataik többsége nem konszenzusos, azaz az állami tagok által nem támogatott formában kerülhetett csak a KEMCS-jelentésbe. Mindazonáltal a jelentés többségi elfogadása is jelzi azt a bizakodást, hogy a közös munkával és a közösen kidolgozott, elfogadott javaslatok implementálása révén sikerül a korrupciót visszaszorítani.

Várady Szilvia kitért arra: a civil tagok eredetileg úgynevezett árnyékjelentés megjelentetésén dolgoztak, mivel úgy találták, hogy az év folyamán a munkacsoporton belül az állami szereplők aktivitása elmaradt az előző évihez képest, és a munkához szükséges, tőlük igényelt adatok késve és hiányosan érkeztek meg. A civil tagok többsége támogatta a különjelentésben foglaltakat, mert feltárta azokat a hiányosságokat, amelyeket a KEMCS-nek vizsgálnia kellett volna az év során, mégis elmaradt vele. Végül nem született egyhangú döntés a jogszabályban nevesített árnyékjelentés elfogadásáról, így az különjelentés formájában kerül közzétételre - tette hozzá.

Biró Ferenc, a KEMCS elnöki posztját betöltő és a munkacsoport titkárságát fenntartó Integritás Hatóság elnöke a közlemény szerint köszönetet mondott a KEMCS minden tagjának a konstruktív javaslatokat tartalmazó jelentésért.

Közölte: a következő munkaév már elkezdődött, és az összehangolt munkához az Integritás Hatóság nemcsak projekttervet ad, hanem az adatok strukturált előállításához is segítséget nyújt.

Mindkét jelentés elérhető a Korrupcióellenes Munkacsoport honlapján a https://kemcs.hu/jelentesek cím alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.