szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hónapokon át tartó próbálkozás után végre engedélyt kapott a Varda Space arra, hogy visszahozza a Földre az első űrgyárát.

Visszatérhet a Földre az első adag űrben gyártott gyógyszer, miután az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) megadta a visszatérési engedélyt a Varda Space gyárkapszulájának – több hónapos késést követően. A kanadai startup 2023 júniusában telepítette az első gyárát az űrben, vagyis állította Föld körüli pályára azt a W-Series 1-es műholdat, ami gyárként funkcionál.

Az egységnek azonban közel sem kellett volna ennyi ideig keringenie, elméletileg ugyanis már szeptemberben vissza kellett volna térjen a Földre. A vonatkozó engedélyt azonban hónapokon át nem kapta meg a Varda, míg végül áldását adta az FAA. Így február 21-én végre visszatérhet a kapszula egy Utah állambéli területen (Utah Test and Training Range), írja a Gizmodo.

Adódhat persze a kérdés, hogy mégis mi értelme bármit is így gyártani, a válasz pedig a mikrogravitációban rejlik: ilyen körülmények között ugyanis gyorsabban és jobb minőségben lehet sok dolgot előállítani. Mint korábban Will Bruey, a Varda alapítója elmondta, a jelenleginél jobb teljesítményre képes optikai kábeleket vagy épp életmentő gyógyszereket is csak az űrben lehet előállítani.

Varda Space Industries

Az űrben töltött extra néhány hónap jó eséllyel nem volt káros hatással a kapszulában tárolt anyagokra, bár a későbbiekben, komplexebb gyógyszerek esetében fontos lehet az időintervallumok betartása. Az első, február 21-én visszatérő kapszulában a ritonavir nevű hatóanyag fejlesztése volt a középpontban, melyet a HIV-fertőzöttek és a koronavírusban szenvedő betegek kezelésére is használnak.

A Varda Space már a következő küldetésre készül, melyet idén nyáron indíthatnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.