Megbízható a Toyota RAV4 használtan? A szakértő válaszol!

2024. feb 19. 17:02
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Ilyen a Toyota Rav4 negyedik generációja használtan / Fotó: Auto Bild

Ilyen a Toyota Rav4 negyedik generációja használtan / Fotó: Auto Bild

A régebbi Toyotákat unalmasnak, de megbízhatónak tartják. A negyedik generációs RAV4 ehhez képest egyáltalán nem tűnik unalmasnak. És mi a helyzet a problémamentes imázzsal, vajon igaz?

A modell karrierje szinte tragikusan alakult. Ez a negyedik generációs RAV4 merész lépés volt a Toyota számára, de sajnos Európában nem értékelték. A japánok jelentősen megnövelték a karosszériát és tágasabb lett, sőt, a hossza több mint 20 centiméterrel nőtt. A megjelenés látványos, a fényszórók viszont csúnyák és a hátsó lámpák mintha kidudorodnának a karosszériából. Talán volt az oka annak, hogy az eladási számok zuhanórepülésbe kezdtek?

Az Auto Bild szakértői szerint nem. Inkább az lehetett az oka, hogy ezzel a modellel egy időben több, szemrevaló konkurencia jelent meg a piacon. Ráadásul a japán valuta magas árfolyama miatt a gyártó kénytelen volt viszonylag magasra szabni az európai árakat, hogy egyáltalán pénzt keressen a Japánban gyártott RAV4-gyel.

A modern SUV-ok kétajtós elődje: Toyota RAV4 olcsón, használtan, meglepő áron

A modern SUV-ok kétajtós elődje: Toyota RAV4 olcsón, használtan, meglepő áron

Elnyűhetetlen dízel motor

A dizájnról és a mérsékelt piaci sikerről is bőbeszédűen filozofálhatunk, mert ezen kívül nincs sok gyenge pontja. A negyedik generációs RAV4 talán szokatlanul néz ki, de kivételesen megbízható és problémamentes. Még a két dízelváltozat (2.0 D-4D 124 lóerővel és 2.2 D-4D 150 lóerővel) is szépen teszi a dolgát, gyakorlatilag meghibásodás nélkül. Jó néhányan közülük már több mint 200 000 kilométert futottak - komolyabb sérülések nélkül.

Toyota Rav4 IV generáció hátulról / Fotó: Auto Bild

A Toyota Rav4 negyedik generációja hátulról / Fotó: Auto Bild

Ezt azért is érdemes megemlíteni, mert a Toyotának a dízeltechnika terén még az előddel, azaz a RAV4 harmadik generációjával meggyűlt a baja. Különösen a 2.2 D-CAT 130 kW-os (177 lóerős) változatában akadt bőven olyan példány, amelyen volt mit megcsináltatni a tulajdonosoknak: az elektronikusan vezérelt injektorok meghibásodása, a dízel részecskeszűrő-technológia szabályozásával kapcsolatos problémák, egyenetlen teljesítményleadás. Ez nem volt Toyota-szerű, és a japán cégnek sok pénzébe került a javítás.

Egy hibrid eltartása többe kerül, mint a dízelmotoros autók fogyasztása

A japánok láthatóan teljesen elvesztették a dízelbe (amúgy is csak Európában keresett motor-verzió) vetett hitüket a III. generációs bosszúságok miatt. Ez a motorváltozatok kínálatában is megmutatkozik a negyedik generáció terén: a Toyota már nem dobta piacra az erős, 177 lóerős D-CAT-ot. És még a két megmaradt 124 és 150 lóerős dízeles verziót is megszüntették a gyártási ciklus közepén: nincs többé összkerékhajtású RAV4 dízel-motorral. A dízelek kivezetésével egyidejűleg a Toyota a benzines hibrid modellek vásárlására akarta rábeszélni az európai vásárlókat.

Toyota Rav4 IV generáció belső tere / Fotó: Auto Bild

A Toyota Rav4 negyedik generációjának belső tere / Fotó: Auto Bild

Nem csoda, hiszen a Toyota a jelek szerint gyorsan és ügyesen elsajátította az igen bonyolult hibrid-technológiát, ez pedig a gyár számára alacsony garanciális költségeket jelent. Hátrányok: a benzinmotor még elektromos rásegítéssel is több üzemanyagot fogyaszt, mint egy dízeles RAV4. Ráadásul lényegesen éhesebb, ha meredek emelkedőn indulunk el, nem is beszélve pótkocsi vontatásáról. Akit ez nem érdekel, annak a hibrid RAV4 jó vétel lehet használtan még akkor is, ha tisztán elektromos meghajtással csupán néhány métert tud megtenni.

Összekeverték a sportautót a SUV-val: íme, a megújult Toyota RAV4

Összekeverték a sportautót a SUV-val: íme, a megújult Toyota RAV4

A Toyota műhelyei sok dicséretet érdemelnek

A tulajdonosok ritkán panaszkodnak a RAV4-re. A hibrides sofőrök leginkább a drága biztosítási besorolásokra panaszkodnak, míg a hagyományos benzines autók tulajai az üzemanyag-fogyasztásra. A Toyota műhelyeit a túlnyomó többség dicséri, ami manapság nem magától értetődő.

Ennek ellenére a Toyota még több ügyfelet fog elveszíteni. A negyedik generációs RAV4 tulajdonosai ugyanis más márkák után is érdeklődnek. A Hyundai és a Kia a garancia (5/7 év) miatt nagyon népszerű, jó érv lehet a váltásra.

Az egyik legnagyobb magyarországi használtautó apróhirdetéses oldal kínálatában jó állapotú, negyedik generációs Toyota Rav4-es modellt már 9 millió forinttól vásárolhat, amennyiben egy problémamentes SUV-ot szeretne magáénak tudni.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Auto Bild Magyarország

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Auto Bild Toyota SUV használtautó Toyota RAV4