szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre népszerűbb a hatóság és az önkormányzatok körében is a megtévesztő doboz, amiben vagy van traffipax, vagy nincs.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint összesen 87 helyszínen telepítettek trafiboxokat február 1-ig, további 94 helyszínen pedig már készítik elő a dobozok elhelyezését – írja a Vezess.hu.

A magyar gyártmányú trafiboxok – amelyekről itt írtunk, hogy pontosan mik ezek – hatékonyságát két fő tényező határozza meg. Egyrészt az autósok nem tudják pontosan megállapítani, hogy az adott dobozban éppen működő sebességmérő van-e, így akár üres doboz mellett is lassítanak, ami javítja a közlekedés biztonságát. Másrészt a trafiboxok forgathatók, így képesek ellenőrizni a kétirányú forgalmat is, és a rendőrség rugalmasan változtathatja megfigyelési irányukat.

Közel 160-nal avatta fel egy autós a frissen kirakott traffipaxot a II. kerületben

Hét új helyszínre raknak ki sebességmérő dobozokat.

Az ORFK szerint a trafiboxok legfőbb eredményessége abban rejlik, hogy a területi lefedettség bővülésével növelhető a visszatartó erő. A legtöbb trafibox jelenleg Szegeden található (9 darab), míg Törökbálint a méretéhez képest rendelkezik a legtöbb dobozzal (8 darab). Géczy Krisztián, Törökbálint alpolgármestere szerint a lakosság örül a trafiboxoknak, még ha a telepítés után volt is rongálás, ezért azt tanácsolják olyan helyre érdemes tenni, ahol a boxot „látja” egy térfigyelő kamera.

Itt pedig átböngészheti a teljes címlistát a már működő 87 darab trafiboxról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.