Még mindig rengeteg az influenzás Magyarországon

köhögés
A porszennyezettség kedvez a vírusoknak. A légúti vírusok egy része idegrendszeri gyulladást is tud okozni. Ez azt jelenti, hogy maga a vírusfertőzés a test agyon kívüli részét érinti, de mégis, az immunrendszeren keresztül az antitestek steril gyulladást tudnak okozni az idegrendszerben – így alakul ki a meningitis. Vagyis nem csak a kullancs, de a vírusfertőzések egy része is képes az arra hajlamosaknál agyhártyagyulladást okozni.
Vágólapra másolva!
Az év ötödik hetében - január 29. és február 4. között - 47 400-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közzétett jelentésében.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, január 22. és 28. között - 36 900-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz, a múlt héten 28 százalékkal többen fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz.

Január 29. és február 4. között 398 betegtől érkezett légúti minta a központ laboratóriumába.

Az orvosok által beküldött 335 minta közül 110 betegnél influenzát, 15 betegnél a SARS-CoV-2 vírust mutattak ki.

Az influenza pozitivitási arány 32,8 százalék, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 4,5 százalék volt.

A sentinel kórházak által beküldött 29 minta közül kilenc betegnél influenza A(H1pdm09), hat betegnél RSV, egy betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak - ismertette a NNGYK.

A tájékoztatás szerint az év 5. hetében a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlag tekintetében stagnálást mutat. A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés egyik mintavételi hely esetében sem jelentkezett. Enyhe csökkenés az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Egerben, Győrben, Szekszárdon és Szolnokon tapasztalható.

Múlt héten 28%-kal többen fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz. Forrás: Nemzeti Népegészségügyi központ.

Tudatták azt is, hogy az év 5. hetében a szennyvíz influenza "A" vírus örökítőanyagának koncentrációja emelkedést mutat.

A héten 15 mintában volt jelen kimutatási határt meghaladó mennyiségben a vírus örökítőanyaga.

Kiemelték: megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését két héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését egy héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

(A címlapi kép illusztráció!)