Hídpénzbotrány: újabb kérdések merültek fel az Amnesty vezetője testvérének büntetőügyében

Vig Mór
Vágólapra másolva!
Vig Mór, a több százmilliós számlagyár üzemeltetésével vádolt exügyvéd kapcsán újabb kérdések merültek fel. A hídpénzbotrányba is belekeveredő Vig Mór a II. kerületben gyakorlatilag egy cégtemetőt üzemeltetett, valamint újabb cégek kapcsán indult eljárás.
Vágólapra másolva!

2023. december 23-i hatállyal, meglehetősen sürgősen távozott a cégtől Vig Dávid Amnesty-igazgató a Help-Me Bt.-ből, amelyben kültagként volt tulajdonos a konkrét büntetőjogi intézkedés alá vont testvére, Vig Mór is. Az egyik legutóbbi hír az előzetesben lévő egykori ügyvéddel kapcsolatban, hogy az érdekeltségeihez tartozó Sunstrike Kft.-nek, amely 2021-ben és 2022-ben több mint kétmilliárd forintot realizált.

A vállalkozásnak sajtóhírek szerint 1,4 milliárd forintot utalt át a Lánchíd felújítását korrupciógyanús körülmények között elvégző A-Híd Zrt.

 

A Sunstrike Kft. tekintetében 2024. január 22-i hatállyal NAV végrehajtás van folyamatban, amely a vállalkozás egészére, így a vezetőségre is kihat. Ezért is érdekes, hogy Vig Mór egyik Sunstrike-beli cégtársa, F.B.G. meglehetősen furcsa cégjogi manővereket hajtott végre az elmúlt hónapokban.

Vig Mór gyanús ügyletei kapcsán egyre több a kérdés Forrás: Facebook/NAV

Az F.B.G. által bejegyzett Happy Banana Catering Kft., a 2KER Classic Trade Kft., és a Black-BOX Vaskereskedési Kft. is egységesen 2023. augusztus 11-én lett alapítva, különböző tevékenységi körökkel. Ugyanakkor érdekes módon mindhárommal szemben, ugyanakkor egyszerűsített végelszámolási eljárás indult 2024. január 1. napján – írta a tuzfalcsoport.blogstar.hu.

A cégek rövid élete különösen a folyamatban lévő ügyek fényében figyelemre méltó és több kérdést is generál. Mint ahogyan az is, hogy a cégek székhelye az a Keleti Károly utca 48., amely Vig Mór több vállalkozásának (Smart Királyhágó Kft., Veritas Menedzsment Kft., On Ad Production Kft.) is a székhelye. Sőt, a Sunstrike egyik vezetőségi tagjának cége, a Büro Cégkezelő Kft. is ide van bejegyezve.

 

A kérdés tehát, hogy Vig Móréknak volt-e tervük a bedöntött cégekkel, és milyen további összefonódások derülnek még ki az említett székhelyekkel kapcsolatban. Az is kérdés továbbá, hogy a Vig Mór jelenlegi lakóhelyére bejelentett Ciliana cégcsoport (Bau, Borászati, Leasing) több kft.-je kapcsán miért indult végrehajtás az elmúlt időszakban?

 

Súlyos testi sértés gyanúja

Mint arról korábban beszámoltunk, hamarosan súlyos testi sértés kísérlete miatt áll bíróság elé a több száz millió forintos számlagyár működtetésével is gyanúsított Vig Mór, akit azzal vádolnak, hogy megverette felesége volt párját. Az exügyvédről az is tudható, hogy testvére az ismert sorosista jogvédő,

 

VIG DÁVID, AZ AMNESTY INTERNATIONAL MAGYARORSZÁG IGAZGATÓJA.

 

Az erőszakos bűncselekmény 2020-ra nyúlik vissza, amikor azért „vette elő” Vig Mórt a hatóság, mert egy elmérgesedett vita után verőlegényeket küldhetett felesége volt kedvesére.

A két elkövetőt megtalálták a rendőrök, és mindkettőjüket gyanúsítottként hallgatták ki. Viget, mint a bűncselekmény megbízóját ugyancsak azonosították, és felbujtás gyanújával őt is kihallgatták a nyomozók. Az eljárást végül mégis megszüntették, mert a hatóság szerint kétséget kizáróan nem lehetett bizonyítani, hogy az érintetteknek köze lenne a bűncselekményhez.

 

AZ ÁLDOZAT EBBE NEM TÖRŐDÖTT BELE, ÉS PÓTMAGÁNVÁDAT TERJESZTETT ELŐ, AMIT A BUDAI KÖZPONTI KERÜLETI BÍRÓSÁG (BKKB) BEFOGADOTT, A TÁRGYALÁS PEDIG RÖVIDESEN KEZDETÉT VESZI.

 

Viperával támadtak Vig ellenségére

Az csak a szerencsének volt köszönhető, hogy a férfi a verés következtében nem szenvedett maradandó sérüléseket. Ez már csak azért is igaz, mert a megismert rendőrségi iratokból kiderült, hogy viperával estek neki, és ott ütötték, ahol érték: a sértett a fején, a karján és a lábán is komoly sérüléseket szenvedett. Az sem mellékes körülmény, hogy az egyik támadó az alvilág jól ismert alakja, akit pár éve a „kötözős” rablóbanda tagjaként fogott el a rendőrség: a 2010-ben kezdődött és hét éven át tartó „kötözős” rablássorozat országszerte több települést érintett, fővárosi, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, valamint Baranya vármegyében hasonló módszerrel elkövetett bűnesetek kerültek górcső alá.

Tízmilliós zsákmány, megfélemlített áldozatok

A rendőrök megállapították, hogy a vizsgált bűncselekmények helyszínén 3-4 fős, rendkívül agresszív elkövetői csoport garázdálkodott, bejutásukat a házba tapasztalt betörő segítette,

MEGKÖTÖZÖTT ÁLDOZATAIKAT PEDIG FEGYVERREL, KÉSSEL FENYEGETVE KÉNYSZERÍTETTÉK ÉRTÉKEIK, TÖBB TÍZMILLIÓ FORINT, ILLETVE ÉKSZEREIK ÁTADÁSÁRA, MENEKÜLÉS ELŐTT PEDIG NYOMAIKAT ALKOHOLT, VAGY VEGYSZEREKET SZÉTLOCSOLVA IGYEKEZTEK ELFEDNI.

 

A hatóságok 2020 végén csaptak le az első gyanúsítottakra, de még két évvel később is történtek elfogások. A rendőrségi közleményekből tudható, hogy a bűnszervezet drogkereskedelemben is utazott, sőt, a rablássorozat egyik gyanúsítottjáról később az is kiderült, egy négy évvel ezelőtti kettős emberöléssel is összefüggésbe hozható: egy XIII. kerületi lakásban 2016. február 11-én több lövéssel megöltek két szlovák állampolgárt, értékeiket elvitték, majd a feldarabolt holttesteket Pilisszentiván erdős részén elrejtették. A rablóbanda ügye jelenleg bírósági szakban van.

Nehézfiú, hosszú bűnlajstrommal

A megismert hatósági dokumentumok szerint Vig haragosának másik támadója is a nehézfiúk kategóriájába sorolható, és szintén ismert személy az éjszakában. Ráadásul, szinte alig van olyan bűncselekmény, amit a múltban ne írtak volna H. J. számlájára:

ZSAROLÁS, LOPÁS, KÉNYSZERÍTÉS, RONGÁLÁS, SÚLYOS TESTI SÉRTÉS, EMBERÖLÉS ELŐKÉSZÜLETE, LŐFEGYVERREL VALÓ VISSZAÉLÉS, VESZTEGETÉS, CSALÁS. MINDEZEKÉRT A FÉRFI KORÁBBAN HOSSZÚ BÖRTÖNÉVEKET KAPOTT.

 

Végleg bezárt a számlagyár

Visszatérve Vig Mórhoz, a praxisától eltiltott, zavaros cégügyeiről is ismert ügyvéd neve a testi sértéses ügyön kívül több más eljárásban is előkerült már.

A legutóbbi esetre tavaly november végén derült fény, amikor az Amnesty-vezér testvérét egy adóhatósági razzia után őrizetbe vették, majd letartóztatták. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indított vizsgálatot.

VIG A GYANÚ SZERINT EGY HATALMAS MÉRETEKET ÖLTŐ SZÁMLAGYÁRAT MŰKÖDTETETT, AMELY AZ ADÓCSÖKKENTÉS ÉRDEKÉBEN TÖBB SZÁZ MILLIÓ FORINT ÖSSZEGBEN FOGADOTT BE VALÓTLAN TARTALMÚ SZÁMLÁKAT.

 

Milliárdos összeg landolt Vig Mór érdekeltségénél

Ezzel a botránnyal összefüggésben a Lánchíd túlárazott felújítását is végző A-Híd Zrt.-nél is házkutatást tartott a NAV. Pár napja az is napvilágot látott, hogy az A-Híd közel

MÁSFÉL MILLIÁRD FORINTOT UTALT 2020 NOVEMBERE ÉS 2022 JÚLIUSA KÖZÖTT VIG MÓR CÉGÉNEK, A SUNSTRIKE HUNGARY KFT.-NEK.

 

Ebből a tetemes összegből a médiában megjelent információk szerint továbbutaltak 900 millió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. Az egyelőre homályos, sikkasztás gyanúját is felvető tranzakciót az adóhatóság a Vig mór elleni eljárás keretein belül vizsgálja.