Hídpénzbotrány: Karácsony bűncselekményeket követhetett el

Karácsony Gergely, Lánchíd, Tüttő Kata, botrány
Vágólapra másolva!
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatalhoz fordult közérdekű bejelentéssel Tényi István, s azt kérte, hogy folytassanak ellenőrzést a Lánchíd felújítása, illetve a beruházás során történt közpénzfelhasználás vonatkozásában, különös tekintettel a számlagyáros Vig Mórhoz köthető ügyletekre. A bejelentéseiről ismert jogász szerint súlyos bűncselekmények gyanúja is felmerülhet a Lánchíd felújítása kapcsán.
Vágólapra másolva!

Hiába jelentette ki magabiztosan Karácsony Gergely, hogy nincs semmi látnivaló a Lánchíd felújítása körül, ezért nincs is szükség vizsgálóbizottság felállítására, jó esély van arra, hogy egy másik szerv, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) szakemberei górcső alá veszik a hídpénzbotrány történéseit.

A PestiSrácok hétfőn arról számolt be, hogy

Tényi István közérdekű bejelentéssel fordult a hivatalhoz, mivel álláspontja szerint a Vig Mór-féle számlagyár ügyében folyamatban levő büntetőeljárás nyilvánosságra került részletei alapján további súlyos bűncselekmények is megvalósulhattak.

 

A bejelentés

Tényi István a KEHI-nek elküldött közérdekű bejelentésében arra emlékeztet, hogy egy 2018-as határozatban a kormányzat a Lánchíd felújításához hatmilliárd forint támogatást állapított meg, amelyhez a kormány és Budapest Főváros Önkormányzata között támogatási szerződés jött létre.

 

A fentieken túlmenően a fővárosi önkormányzat a további forrásokat több mint húszmilliárd forint összegű beruházási hitelből biztosította, melyhez a kormány előzetes hozzájárulására is szükség volt.

 

Itt érdemes felidézni, hogy a Lánchíd felújítása jórészt uniós hitelből történt, erre utal Tüttő Kata főpolgármester-helyettes 2021 januárjában tett nyilatkozata.

Az MSZP-s politikus a Klubrádió esti műsorában úgy fogalmazott: február végén indulhat a Lánchíd felújítása, amelyre húszmilliárd forint európai uniós, támogatott, alacsony kamatozású hitelt vesznek fel.

Hídpénzbotrány: Karácsony mégsem úszhatja meg a felelősségre vonást? Forrás: Origo

Tényi István a PestiSrácok.hu-nak kifejtette: a közpénzek felhasználásával, a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás, annak megóvása, valamint a közfeladatok hatékony, gazdaságos és eredményes ellátását vizsgáló ellenőrzés, ezen belül a kormánydöntések végrehajtásának ellenőrzése a 355/2011 kormányrendelet alapján a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hatáskörébe tartozik, ezért fordult hozzájuk a sajtóban megjelent hírek alapján a Vig Mór-féle büntetőügy és a Lánchíd-felújítás között feltételezhető összefüggések kapcsán.

Szerinte a fenti bűncselekményen kívül felmerülhet további visszaélések, bűncselekmények gyanúja is a közpénzből finanszírozott beruházáshoz kapcsolódóan.

A Vig Mór-szál

Az elmúlt napokban tovább dagadt az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére körüli büntetőügy, amelynek egyes szálai a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint összeérhetnek a túlárazott Lánchíd-felújítással is.

 

Vig Dávid testvérét, Vig Mórt november végén vették őrizetbe különösen jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanújával.

 

A NAV nyomozói megannyi helyszínen tartottak házkutatást, többek között az A-Híd Zrt.-nél is, amely a Lánchíd felújítását végezte.

A napokban nyilvánosságra került hírek szerint a költségvetési csalással gyanúsított Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek 1,4 milliárd forintot utalhatott át az A-Híd Zrt. 2020 novembere és 2022 júliusa között, az összeg jelentős részét – 900 millió forintot – pedig továbbutalhatták Vig Mór magán-, illetve ügyvédi letéti számlájára. Az összegeket végül készpénzben felvették.

Leleplező hangfelvétel?

Mindez azért is figyelemre méltó, mert a hídfelújítás költségei már korábban szóba kerültek egy hangfelvételen, a Városháza-gate kulcsfigurája és beszélgetőpartnere között. A 2021 júniusában történt egyeztetésen az üzletember úgy fogalmazott:

„El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb." A Magyar Nemzet által megszerzett hangfelvételek leirata szerint a beszélgetőpartner meglepődve kérdezett vissza, hogy „ebből ki lehet venni pénzt?", mire Bajnai Gordon exminiszterelnök „harcostársa" azt mondta, hogy a Lánchíd-felújításból úgy lehet pénzt kivenni, hogy „ötmilliárddal megdrágult és kisebb lett a tartalma".

Így drágult a beruházás

A híd renoválására még Tarlós István főpolgármestersége idején írtak ki pályázatot, amit 2019 szeptemberében az A-Híd nyert meg.

Az önkormányzati választásokon győztes Karácsony Gergelyék azonban utóbb új közbeszerzési eljárást indítottak, de a győztes ekkor is az A-Híd lett.

 

Az ajánlatuk viszont már csak a Lánchíd felújítására vonatkozott, ugyanakkor a korábbinál ötmilliárd forinttal magasabb összeggel, 26,7 milliárd forinttal.

 

A 23 százalékos áremelkedés mellett megváltoztak más, fontos szerződéses feltételek is: a Tarlós alatt lezárt tenderhez képest majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a kivitelezőnek járó előleget, miközben a céget terhelő kötbért megfelezték.

A balliberális városvezetés – Tarlós István megfogalmazása szerint „óvodás trükkel" – a korábbi, az alagutak felújítását is tartalmazó 35 milliárdos ajánlatot mérte össze az új, csak a Lánchídra vonatkozó, a valóságban ötmilliárddal „vastagabb" pályázattal, azt állítva, hogy az övék az olcsóbb.

A nettó költségek alakulása is azt mutatja, hogy a negyedével lett magasabb az ajánlat ugyanarra (vagyis csak a Lánchíd-felújításra), ugyanattól a cégtől. Tarlós idején nettó 15,22 milliárdos lett volna a bekerülés, Karácsonynál már nettó 18,8 milliárdos.