Kampányfinanszírozási botrány: hazudott Gyurcsány és Karácsony is, az egész dollárbaloldalt támogatták külföldről 2022-ben Márki-Zay szerint

Tranzit, Tihany, 2023, beszélgetés
Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
Döbbenetes állítást tett a dollárbaloldal külföldi kampányfinanszírozásával kapcsolatban Márki-Zay Péter. A bukott egykori miniszterelnök-jelölt az ATV-ben úgy fogalmazott: az „összellenzéket" támogatta az Action for Democracy (A4D) a 2022-es országgyűlési választás előtt. A Magyar Nemzet összefoglalója szerint Márki-Zay ezzel lényegében meghazudtolta az A4D-t vezető Korányi Dávidot, aki 2022-ben többször is tagadta, hogy pártokat támogattak volna. Hódmezővásárhely polgármestere mindemellett a baloldali pártok azon állítását is megcáfolta, miszerint nem tudtak a külföldi kampánypénzekről.
Vágólapra másolva!

– jelentette ki Márki-Zay Péter az ATV Szigorlat január 25-i adásában (a videóban 14:44-től). A dollárbaloldal bukott miniszterelnök-jelöltje ezzel lényegében elismerte, hogy

a hatpárti baloldali szövetség választási kampányára küldött több milliárd forintnyi támogatást az Action for Democracy (A4D).

A fenti kijelentésével Márki-Zay Péter az A4D vezetőjét is meghazudtolta, Korányi Dávid ugyanis 2022-ben többször is kategorikusan cáfolta, hogy pártokat támogattak volna: a korábban Karácsony Gergely városdiplomáciai tanácsadójaként dolgozó Korányi a Telex érdeklődésére válaszolva kijelentette, „ez nem pártpolitikai vagy kampánytámogatás" volt és „ezért nem is tudhatott róla Ungár Péter, valamint a többi ellenzéki politikus. Az A4D egy olyan információs, edukációs, kultúraváltoztató kampányt támogatott, amely kiáll az euroatlanti értékrend, a jogállamiság és a demokrácia mellett".

Korányi Dávid 2022 végén egy angol nyelvű közleményben is visszautasította a pártok támogatásának vádját:

Márki-Zay Péter legújabb kijelentése a dollárbaloldal egészének is újabb kellemetlenséget okozhat, melynek pártjai korábban azt állították, hogy nem tudtak a külföldi kampánypénzekről.

A DK-s Arató Gergely szerint „a Demokratikus Koalíció nem kért, nem fogadott el, nem használt fel semmilyen külföldi forrást a kampányához" (a videóban 03:02-től), Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester pedig a következőképpen válaszolt arra a kérdésre, hogy van-e külföldi pénz az ellenzék kampányában: „eleve van-e pénz az ellenzék kampányában? Nincs, nem is lehet és nem is lenne helyes" (a videóban 0:19-től).

Kunhalmi Ágnes Fotó: Csudai Sándor - Origo

A külföldi kampányfinanszírozást az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes is tagadta, amikor kijelentette, hogy „mi nem kaptunk külföldi pénzeket, még egyszer mondom. Csak annyit tudok mondani, hogy ha ennyi pénzt én valaha láttam volna, vagy kapott volna, akkor nem itt tartana a pártunk. Nekünk ehhez semmi közünk" (a videóban 02:25-től). A Momentum úgy fogalmazott, hogy az „említett források nem a Momentumhoz, hanem Márki-Zay Péter mozgalmához érkeztek, nem voltak róla érdemi információink, a létükről mi is ugyanabból a podcastből értesültünk, mint a nyilvánosság".

A Jobbik frakcióvezetője úgy érvelt, hogy „ha ilyenről szó lett volna, hogy külföldi támogatás van, szerintem a pártvezetők egységesen azt mondták volna, hogy a pártok ilyet nem fogadhatnak el. Világos törvényi szabályozás van és nem is fogadtak volna el" (a videóban 19:50-től), az LMP-s Kanász-Nagy Máté pedig azt bizonygatta, hogy „nekünk aztán semmilyen külföldi forrás nem került azokba a költésekbe, amikbe mi benne voltunk és kifizettük őket" (a videóban 01:37-től).

Végezetül a dollárbaloldal első számú politikusának számító Gyurcsány Ferenc is azt állította, hogy nem kaptak külföldi pénzeket (a videóban 01:41-től):

Hír TV: Tudott ön arról, hogy Márki-Zay Péter mozgalmához külföldi kampánypénzek is érkeztek?

Gyurcsány Ferenc: Nem.

Hír TV: És a DK ezt használhatta?

Gyurcsány Ferenc: Nem.

A fenti állításokkal szemben Márki-Zay Péter friss nyilatkozata arra enged következtetni, hogy

a dollárbaloldal pártjai nemcsak, hogy tudtak a külföldi kampánypénzekről, de „összellenzékként" egyenesen ők lehettek a tényleges és valódi címzettjei az Action for Democracytól érkező összegeknek.