Oktatás

A PDSZ visszautasítja Gulyás Gergely tanárbéremelésekkel kapcsolatos állításait

A PDSZ álláspontja szerint a pedagógusbéremelés a jogaikért kiálló diákok, pedagógusok és szülők közös fellépésének eredményeként valósult meg.

2024.01.18 17:24MTI

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) határozottan visszautasítja Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek a Kormányinfón elhangzott, tanárbéremelésekkel kapcsolatos állításait - közölte a szakszervezet csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, hogy a jelenlegi 32,2 százalékos béremelés, illetve az, hogy ez nemcsak a közoktatásban, hanem a szakképzésben dolgozók számára is jár, a sztrájktárgyalásoknak, az azokat követő országos sztrájknapoknak, valamint az oktatási mozgalom tüntetés- és akciósorozatainak köszönhető. Emlékeztettek rá, hogy a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) több mint 2 éve tartó sztrájktárgyalást folytatott és folytat a mai napig is.

A PDSZ álláspontja szerint a pedagógusbéremelés a jogaikért kiálló diákok, pedagógusok és szülők közös fellépésének eredményeként valósult meg, az Európai Uniónak pedig kulcsszerepe volt és van az EFOP PLUS keretében a kormány által tett vállalások behajtásában.

Azt írták, ha a szakszervezet nem emelte volna fel a szavát a pedagógushiánnyal és az elégtelen pedagógusbérekkel kapcsolatban, akkor a kormányban még ma sem lenne politikai akarat az oktatási rendszeren "tátongó szakadékok foltozgatására".

Úgy értékelik, hogy a pedagógusbéremelés az első lépcsőfok az oktatás minőségének jelentős mértékű javításához, mert ez a legalapvetőbb eszköz a pedagógus-elvándorlás megállítására, valamint a tanári pálya vonzóvá tételére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.