Elveszíthetjük a pénzünket, ha illegális online szerencsejátékot játszunk

online sportfogadás
A picture shows a tablet computer's screen with a page of an online betting website on November 18, 2013 in Paris. Over 1,3 million euros in bets were recorded for the FIFA 2014 World Cup first leg playoff between Ukraine and France on November 15, 2013, the French Regulatory authority for online games (Autorite de regulation des jeux en ligne -Arjel) announced on November 18. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Az egyik legnagyobb illegálisan működő online szerencsejáték-szolgáltató, a bet365 november 20-án felfüggesztette magyarországi tevékenységét. A felügyeleti hatóság ugyanis a játékosok védelmében szigorította a jogszabályokat és korlátozta az engedély nélkül működő szerencsejáték-oldalakkal kapcsolatos be- és kifizetéseket. Ez azt jelenti, hogy aki ezeken az oldalakon próbál játszani, megtörténhet, hogy nem jut hozzá a nyereményéhez. Dravecz Róbert, az LVC Diamond Kft. ügyvezetője az Origónak azt mondta: az online szerencsejáték-piac tisztulása üdvözlendő, hiszen így a hazai játékosok szabályozott keretek között, teljes körű védelmet élvezve köthetnek sportfogadásokat, vagy játszhatnak online-kaszinójátékokon. Jelenleg Magyarországon két legálisan működő szolgáltató nyújt sportfogadási lehetőségeket, ez a Vegas.hu és a Szerencsejáték Zrt. A többi piaci szereplő nem felel meg a magyar jogszabályi feltételeknek, így pedig az is előfordulhat, hogy a játékosok érdekei sérülnek. Interjú Dravecz Róberttel.
Vágólapra másolva!

Mit jelent a hazai fogadóknak és játékosoknak, hogy a bet365 bejelentette, felfüggeszti magyarországi tevékenységét?

A távszerencsejáték piac tisztulása mindenképpen üdvözlendő.

Mind a játékosok, mind a legális piaci szereplők érdeke, hogy a hazai játékosok szabályozott keretek között, teljes körű védelmet élvezve köthessenek sportfogadásokat, játszhassanak online kaszinójátékokon és próbálhassák ki a számukra kínált szerencsejáték-szolgáltatásokat - például a sportfogadásokat.

A bet365 volt az egyik legnagyobb illegálisan működő szereplő a magyar piacon.

Dravecz Róbert, az LVC Diamond Kft. ügyvezetője fotó: Talán Csaba

Az ön meglátása szerint mi állhat a bet365 visszavonulása mögött?

Bizonyára hozzájárult a bet365 döntéséhez, hogy a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2023. július 1-je óta jogosult a magyar piacon illegálisan működő külföldi szolgáltatókkal összefüggő bankszámlák pénzforgalmi blokkolására, vagyis az engedély nélkül üzemelő szerencsejáték-oldalakkal kapcsolatos be- és kifizetések korlátozására.


Ez azt jelenti, hogy aki ezeken az oldalakon próbál játszani, azzal megtörténhet, hogy nem tud befizetni, vagy esetleg nem jut hozzá a nyereményéhez.

Ez érthető módon nem erősíti a bizalmat a játékosokban. Az első komolyabb jogszabályváltozás egyébként már 2023 január elején megtörtént, amely korlátozta az illegálisan működő szolgáltatók működését, de a nyár óta életbe lépő ki- és befizetések korlátozása erősebb fellépést tett lehetővé.

Hazánkban ma hány szolgáltató nyújt legálisan online sportfogadási lehetőséget?

Magyarországon két szolgáltató nyújt online sportfogadást. Július harmadika óta a Vegas.hu, illetve a Szerencsejáték Zrt. Vagyis a 2017 óta működő online kaszinónk mellett a Vegas.hu oldalon immár 5 hónapja várjuk a sportkedvelő közönséget is. Azt kiemelném, hogy Magyarországon jelenleg mi vagyunk az egyetlen olyan szolgáltató, akinél a játékosok egy helyen tudnak legális keretek között online kaszinózni és „sportfogadni" is.

A legálisan működő szolgáltatók milyen biztosítékokat, milyen védelmet nyújtanak a fogadóknak?

A magyar jogszabályok szigorúan védik a játékosokat. Például nálunk a Vegas.hu oldalon minden folyamat auditált, folyamatos hatósági ellenőrzés alatt áll.

Az illegális szolgáltatók ezeknek az ellenőrző folyamatoknak nem vetik alá magukat.

Nálunk nem fordulhat elő az sem, hogy egy játékos nem tudja kivenni a befizetett pénzét és az elért nyereményét. Ráadásul a hazai szolgáltatóknál nyert pénz adómentes, míg a külföldi oldalakon szerzett nyeremények után a játékosoknak még jövedelemadót is kell fizetniük. Összefoglalva: az illegális szolgáltatóknál a hatósági ellenőrzések nem érvényesülnek, így a játékos nem kaphat jogszabályi védelmet.

illusztráció Forrás: AFP/Franck Fife

A játékosok korábban tudtak arról, hogy az az oldal, amin játszanak, illegális?

A külföldi oldalak éveken át a hazai szabályozást különböző egyedi megoldásokkal kijátszva működtek. A piac tisztítására már korábban is történtek lépések, a folyamat régóta tart. Elképzelhető, hogy történtek olyan - szabályozást kikerülő - megoldások, akár visszaélések is az illegális oldalakon, amelyek kárt okoztak a jóhiszemű fogadóknak. A legális piaci szereplők abban érdekeltek és folyamatosan felhívják a figyelmet arra, hogy a játékosok tudatosan válasszanak olyan szolgáltatókat, amelyek szabályosan működnek. Fontos, hogy minél többen tudják, és a játékosok védelme érdekében nem lehet elégszer említeni: a sportfogadást szervezők közül jelenleg két szolgáltató felel meg a magyar jogszabályi környezetnek: a Vegas.hu-t működtető LVC Diamond Kft. és a Szerencsejáték Zrt. Ez a két szolgáltató sokat tesz azért, hogy felhívja erre a játékosok figyelmét.

A külföldi, illegálisan működő oldalak milyen biztosítékokat nyújtottak a fogadóknak? Volt védelme a játékosoknak, vagy előfordulhatott, hogy nem kapták meg a nyereményüket és nem volt hova fordulni a panaszaikkal?

A hazai jogszabályok csak a Magyarországon legálisan működő szolgáltatók esetében tudnak teljes körű biztonságot és védelmet nyújtani a játékosoknak. Tehát

a játékosok az illegális oldalakon észlelt esetleges problémák esetén Magyarországon nem tudtak kihez fordulni, nem is mindig állt rendelkezésükre magyar nyelvű ügyfélszolgálat.

Így semmilyen, hazai jogszabályon alapuló védelmet nem élvezhettek az esetleges visszaélésekkel szemben. Mivel így a jogérvényesítés jóval nehézkesebb, feltételezhető az is, hogy többen pórul járhattak, hiszen nem tudták érvényesíteni az igazukat.

fotó: Talán Csaba

A Vegas.hu milyen lehetőségeket kínál a játékosoknak?

Most éppen 37 sportág mérkőzéseire fogadhatnak a játékosaink, miközben a kínálatot a felhasználói igények monitorozásával folyamatosan bővítjük. Ezen kívül 12 virtuális sportban is kínálunk fogadási lehetőséget. Az indulás után nem sokkal már elérhető volt mobilapplikációnk. A cashout, korai kifizetés és a fogadáskészítő lehetőségekkel pedig megelőztük a hazai versenytársunkat, hiszen augusztus óta már ezek is elérhetők. Az online kaszinónkban a mai napon már 788 slot játék közül választhatnak játékosaink, de ez a szám minden héten, folyamatosan bővül. Ezen kívül hazánkban egyedülálló módon, a VegasTV stúdiónkban élő Blackjack, Rulett és 3 Card Poker (Three Card Poker) játékok közül választhatnak az oldalunk látogatói. Ráadásul a megnövekedett igényekhez igazodva éppen most bővítettük a VegasTV nyitvatartását: immár reggel 8:00 és hajnali 2:00 óra között várják a játékmestereink az izgalmas szórakozásra vágyó közönséget.
Fontos információ a Vegas.hu kényelmi funkciójáról, hogy a nap 24 órájában elérhető magyar nyelvű ügyfélszolgálatunkkal is a játékosok rendelkezésére állunk.

Tapasztalataik szerint a magyarok szeretnek játszani?

Azt látjuk, hogy a magyarok szeretnek játszani és kíváncsiak a kínálatunkra. 2017-ben indultunk az online kaszinóval, és folyamatosan emelkedik a játékosok száma. Nem tudjuk, hogy hol áll meg ez a folyamat, de látjuk, hogy a piac tisztulásával újabb lendületet kaptunk. Folyamatosan fejlesztünk, amit a játékosok örömmel fogadnak, az egy oldalon megjelenő online kaszinó és a sportfogadási lehetőségek pedig egymást erősítik. Úgy látjuk, hogy aki sportfogadásra regisztrál, előbb-utóbb más játékokban is szerencsét próbál, és az eddigi kaszinójátékosaink pedig szívesen próbálják ki a sportfogadási kínálatunkat.

fotó: Talán Csaba

Mi volt eddig a legmagasabb nyeremény?

A jogszabály szerint az egységnyi sportfogadáson elérhető legnagyobb nyeremény 2 millió forint. Ezt az összeget legutóbb decemberben egy olyan fogadónk közelítette meg, aki eltalálta, hogy 10 olasz, spanyol, angol és francia labdarúgó mérkőzés milyen végeredménnyel zárul.

16.743 forintost tétre így nyert 1.999.951 forintot.

Egy másik fogadónk 20 angol labdarúgó-mérkőzés esetében helyesen tippelte meg, hogy minden mérkőzésen több mint 1,5 gól esik.

Ő 13 ezer forinttal játszott és nyert 2 millió forintot.

Az online kaszinónkban az idei évben a legnagyobb nyereményt, egészen pontosan 32.634.600 Ft-ot egy pörgetésből érte el egy játékosunk.

Mennyi volt eddig a legmagasabb tét?

Az egységnyi sportfogadásra feltehető tét 100 ezer forintban van maximálva. Egyik fogadónk legutóbb pont 100 ezer forintot kockáztatott, és nyert 1,7 millió forintot úgy, hogy helyesen tippelte meg, hogy legalább 1 gól születik mind a 9 általa kiválasztott labdarúgó mérkőzésen.

Minimális, 100 Ft-os téttel egyik fogadónk 5 Európa bajnoki selejtező mérkőzés esetében tippelte meg helyesen, hogy legalább 4 gól születik minden mérkőzésen. Ezzel 100 forintra közel 16 ezer forintot nyert. Az online kaszinókban pedig a gépi játékokon 50 ezer forint a maximális tét, a VegasTV stúdiónkban elérhető élőjátékokon ennél magasabb tétek is előfordulnak.

Arról van információjuk, hogy kik játszanak leginkább?

Úgy látjuk, hogy a férfiak a sportfogadásban és a szerencsejátékban is aktívabbak. Többnyire 18 és 60 év közötti játékosaink próbálnak szerencsét, közülük is a 25 és 35 év közöttiek a legaktívabbak, akik egyébként az online térben is otthonosabban mozognak.

Eddig melyik volt a legerősebb sportfogadási nap?

Büszkén állíthatom, hogy gyakorlatilag hétről hétre rekordokat döntünk, egyre többen játszanak nálunk. Az aktuális csúcsot december 9-én értük el, de szerintem ez a rekord rövid időn belül megdől. Erre akár fogadni is mernék!